Pages

Passe de fotos

INFORMACIÓ D'INTERÈS


El cap de setmana passat es va celebrar la fira PinellArt. El monogràfic d’ aquest any ha estat dedicat a l’ofici de picapedrer amb la participació 10 picapedrers de tot Catalunya. Tota una festassa i per nosaltres, els participants, unes jornades per coneix-se’ns i enriquir-nos comentant les diferents tècniques i maneres de treballar emprades per cada un de nosaltres. En definitiva un cap de setmana molt complert. 
         







El divendres 6 de març, desprès de 50 anys vaig tornar a l’escola i no com alumne, si no per fer una xerradeta explicant el que va ser i és l’ofici de picapedrer.
Crec que aquestes iniciatives son positives per els petits que creixent immersos en  les tecnologies actuals, doncs és bo que coneguin que també poden fer coses sense clicar botons ni descarregant programes.
Quant treballes una pedra no necessites endollar cap bateria ni cap programa, tota l’energia i la programació es dins la persona que amb concentració, paciència i treball la  transmet damunt la pedra, i al final quant l’obra és acabada et sents carregat d’energia positiva per començar la pròxima.
Total que m’ho he passat mol bé amb els alumnes que no paraven de fer preguntes. Donar les gracies als profes i a l’escola ABEL FERRATER  

         

 

IMG_4446

IMG_4471



Pedreres de l'Albiol
En les últimes sortides m’he dedicat a buscar més indicis d’explotació,  principalment en la zona  del coll de les piques. De moment tinc geolocalitzada una superfície d’unes dues hectàrees aproximadament  amb evidents indicis d’extracció de pedra. Del procés d’extracció, en un principi,  podem concloure que no es seguia una bancada continuada,  si no que l’extracció es realitzava en diferents fronts, es suposa que depenia de la demanda o el volum de pedra que requeria cada obra.
En la part superior de les pedreres s’observen indicis del que podria ser les restes del camí que unia la pedrera amb el camí del grau. 



                          Restes de tasconeres, la més gran té 30cm de llarg x 8cm de profunditat.

  Bancada d’extracció, en aquesta bancada es poden veure les marques fetes amb un punxo. No es pot determinar per a que servien

.

                                    Marques de les rodes dels carros, del que podria ser el camí






          

Patí per arrossegar pedra

Reproducció a mida real d'un patí. Tirat per bous era utilitzat antigament dins les pedreres  per arrossegar la pedra extreta.
S'ha construït amb fusta de roure ferrada amb claus forjats, seguint les tècniques de fabricació emprades antigament.




     

Decoració D'espais



Disseny i elaboració de part de la decoració i mobiliari del local polivalent D'espais.
Paraigüer 
 materials, ferro tractat i alumini 

     


Recerca de les pedreres de l'Albiol 

En una de les visites guiades, que realitza el centre d’Estudis Selvatà a l’església de Sant Andreu de La Selva del Camp “ La joia del renaixement Català “, neix el meu interès per localitzar les pedreres d'on s'extreia la pedra per construir aquesta magnifica  obra, dels mestres Pera Blai i Joan Amigo.
L'única font de documentació a la que jo he tingut accès, es el llibre dels Anals inèdits de la Selva del Camp de Musen Piè i Faidella. En aquest llibre es parla de les pedreres del grau de l’Albiol, de la del pilanot i de la del coll de les piques. 
La del grau de l’Albiol ja es troba documentada en el segle XIV,  s’extreia pedra per fer-ne moles d’esmolar, que es transportaven al port de Salou, i des d'allí s’exportaven arreu.  El tipus de pedra que s'hi extreia es sauló vermell.
De la pedrera del Pilanot, en comenta que s'hi extreia  la pedra cala o de calç, per la construcció de l’església.
De la del Coll de les Piques s'hi extreia el sauló marró, que també es va fer servir per la construcció de l'església.
Per transportar la pedra es va obrir un camí del coll fins a trobar al camí del grau. El topònim del coll de les piques, suposo que  ha desaparegut per que no he pogut trobar-ne informació.
Actualment tant les pedreres com els camins estan totalment abandonats i coberts de vegetació.


Roderes del camí d'en Grau
Tasconera del coll de les piques

Tasconeres del "Grau de l'Albiol"
(Sauló vermell)



Visita guiada a l'Església de Sant Andreu de La Selva del Camp

El proper dissabte dia 28 de Setembre a les 11 del mati està previst realitzar una visita guiada a l'església de  Sant Andreu de La Selva del Camp, únic exponent global de l'arquitectura renaixentista a Catalunya. Obra de Pere Blai realitzada el 1582-1589.
Punt de trobada a la Plaça de Sant Andreu.



Èxit de participació en el Taller de pedra seca del passat dia 21 de Setembre, esperem poder repetir l'experiència properament. 








Taller de pedra seca a La Selva del Camp




Setmana d'Artesania de Catalunya (2013) – The CraftRoom

La Setmana de l’Artesania de Catalunya és una actuació de 7 dies de durada, amb activitats repartides en diferents ubicacions de Barcelona, que comença el dia 25 de novembre i finalitza el dia 1 de desembre de 2013.

En el marc de la Setmana, es duran a terme els següents esdeveniments:
  • Lliurament Diplomes Mestre Artesà.
  • Tallers de demostració i pràctics adreçats a escoles de primària.
  • Exposició “265 anys de l’Art del Fil”.
  • Saló The CraftRoom.
  • OFF Setmana.
A continuació teniu el document de presentació dels actes, així com el full de sol·licitud i les normes de participació per al Saló The CraftRoom.
El termini de presentació de les sol·licituds comença el dia 1 de juny i finalitza el dia 19 de juliol de 2013.




El Centre d’Artesania Catalunya, a Google

Ja es pot fer la visita virtual de les instal·lacions del centre d’Artesania Catalunya. Es tracta d’un recorregut de fotografies 360º connectat directament a Google Street View, i que apareix també a Google Maps.

Podeu visitar-lo clicant el següent enllaç:


La construcció medieval     medieval building

CONSTRUCCION DE LOS MUROS DE HAFFA
Siglo XV

En primer plano una sèrie de canteros y peones que realizan la obra.  A la izquierda varios canteros trabajan la piedra, uno moldura un sillar, otro lo cuadra y un tercero extrae una piedra de la cantera.

In the foreground a number of masons and laborers who perform the work. Left several stone masons working, one molding an ashlar, another block and a third draws astone quarry.


Observació: mireu els tamborets dels picapedrers solament tenien una pota. 

La construcció medieval     medieval building


 
 
Blogger Templates